2014. május 29., csütörtök

Javítás: Mac Audio pulsar 1xl

Sok erősítő és miegymás fordult már meg a kezem alatt, de igazából most vettem rá magam, hogy megosszam veletek legújabb alkotásaimat, hát fogtam telefonomat, és legutóbbi munkáimat nagy vonalakban körbefényképezgettem, hogy valamit ki lehessen rakni, lehessen valamit írni mellé, és aki nem sok ilyet lát, annak is legyen valami fogalma arról, hogy mi is van egy ilyen dobozban.

Sok után az "első beteg" egy Mac Audio pulsar 1xl, mely azzal a hibával került hozzám, hogy nem ad semmiféle életjelet.





Első ránézésre a tetején lévő 1250 Watt teljesítmény hirtelen megmosolyogtató, hiszen mostanában mindenre ráirkálnak 0.1-2kW-ot. Tovább nézegetve szemet szúr 4db 25 Amperes biztosíték
( ami már 100A * 14,4V = 1440 Watt ), de itt is azért lehet túlozni, és ezzel a gyártó néha garantálja is, hogy a biztosíték az utolsók közt legyen, ami tönkremegy.
Csatlakozók mennyisége teljesen átlagos, de monoblock létére rögtön lehetőséget ad hangszórók párhuzamos kötésére


Másik oldalon tényleg csak alap csatlakozók találhatóak, amiket részletezni nem igazán lehet.

Kanyarodjunk vissza arra, amiért ez az erősítő hozzám került.
Tulaj elmondása alapján az erősítőt bekötve semmi életjelet nem ad.
Ami igazából nem igaz, labortápra kötve azonnal indult az erősítő, első ránézésre normálisnak tűnő nyugalmi áram is megvolt ( 12v ~ 700mA ).

Tesztkörnyezet adott, akkor nézzük meg mi is a probléma. Jelet adva az erősítőre elsőre szépen szól, de a hangerőt növelve előkerül a hiba. Torzít. Hang alapján tápfeszültség hiányra vagy asszimmetriára gondoltam, hát nem úszom meg szétszedés nélkül, hát nézzünk bele!


Ránézésre AB osztály, és a 10db FET a tápegységben már ad valami reményt arra, hogy ez az erősítő valóban képes leadni komolyabb teljesítményeket.
 80V-os kondenzátort nem szoktak indokolatlanul a táp ágakba rakni.
És valóban nem indokolatlan. 12V-ról indítva 60V mérhető a tápegység mindkét ágában, ebből következik, hogy a tápegység áttétele ötszörös, azaz névleges feszültségen ( 14,4V ) a tápegységből ~72V jön, ami ismét azt mutatja, hogy itt valóban a szokásosnál nagyobb teljesítmény van.
A tápfeszültségek terhelés hatására sem esnek, így megérzésemre hagyatkozva következő hibalehetőség a segédtápegység, ami +- 15V feszültséget állít elő az elő fokozat műveleti erősítői és a végfokozat differenciál erősítői számára.


Segédtáp kondijai és két tranzisztora 2SB649 és 2SD669
A segédtáp előállításáról egy pár egyszerű Zener dióda + tranzisztor gondoskodik pár ellenállással megtámogatva. A megskalpolt kondik gyanúsak voltak, de kimérve teljesen rendben voltak, tovább méregetve sajnálatomra a segédtápok is megvoltak.


Gyanús!




Látható, hogy a lyukakban alkatrész láb maradványok vannak. Kapcsolási rajzban utána nézve ez a hiányzó tranzisztor állítja a végfokozat nyugalmi áramát. A hiba betudható ennek is.


Tovább bontva az erősítőt:

És a FET-ekből nem csak sok van, hanem nagy áramúak is.
Azt hiszem nem én járok errefelé először....

Nyugalmi áramot állító tranzisztor megvan, csak a nyák alján lepihent kicsit. Ide száműzték, hogy termikus kapcsolata a hűtést biztosító alumínium burkolattal jobb legyen. Hiba továbbra is megvan....

Tovább keresgélve feltűnt, hogy R50 ellenállás nagyon nem illik a képbe. Kapcsolási rajz alapján itt 1,2kOhm-nak kéne lenni, de egy mesterember 100kOhmot rakott helyette.
Visszacserélve az eredeti értékre, már terhelés hatására sem torzít az erősítő. Korábban is kiszúrhattam volna, ha a segédtáp méregetése közben terheltem volna az erősítőt, mert így valószínű esett volna a +15V- os segédtáp feszültsége. Végül mégis igaza lett a megérzésemnek.
Összerakva tökéletesen szólt, bár csak 10A-t tudtam neki biztosítani, de így is elég meggyőző hangerőt volt képes produkálni.
Érdekelt a teljesítménye, és sajnos megfelelő tápegység nélkül esélytelen volt, hogy kimérhessem, így maradt az internet.
1 × 388 Watt 4 Ohm
Áramfelvétel 42,7A
Hatásfok 67,3%
1 × 571 Watt 2 Ohm
Áramfelvétel  74,7A
Hatásfok 56,6%
1 × 654 Watt 1,33 Ohm
Áramfelvétel 95,7A
Hatásfok  51,4%
(forrás: http://amp-performance.de/162-Mac-Audio-Pulsar-1xl.html)


További képek:






A tartalmak szabadon másolhatóak, terjeszthetőek, megjeleníthetőek és előadhatóak, készülhet rájuk építve új alkotás, mindaddig, amíg az eredeti szerző neve feltüntetésre kerül, kereskedelmi forgalomba nem hozható! @elektrobarlang

2 megjegyzés:

  1. Szia nekem ugyan ez az erősitőm van és sajnos rossz nem tudnál adni egy elérhetőséget hogy beszéljünk?

    VálaszTörlés